Starta Eget

Efter maj månad 2016 kunde man konstatera att det registrerats över 900 fler nya företag i Sverige än samma månad året innan. Dessa färska siffror visar på ett stort intresse för nyföretagande och entreprenörskap. Alla dessa nya företag har uppkommit efter att en konkret företagsidé tagits fram, vilket innebär att det finns ett särskilt syfte med verksamheten och en bestämd sektor. Det vanligaste är att man börjar med en specifik inriktning för att sedan låta tiden anpassa verksamheten utifrån vad marknaden efterfrågar och vad som fungerar bäst i praktiken. En idé kan kännas självklar till en början, men det är viktigt att tänka på det faktum att den tyvärr blir värdelös om man är själv om att gilla den. Det måste finnas intresse och en marknad som är villig att betala för företagsidén.

Det är många fördelar med att förbereda sitt nystartande på bästa möjliga sätt för att undvika problem direkt vid starten. Se till att läsa på ordentligt om skatter och lagar, väg för- och nackdelar med de olika svenska företagsformerna och gäller det handel ska man alltid kolla upp importregler. Har man tidigare aldrig drivit företag kan man ta hjälp utifrån för att få goda råd och tips kring företagande. Det kan vara allt från bekanta, med erfarenhet från företagande av det slag man själv är intresserad av, till professionella rådgivare. Gillar man inte själv att ge sig på siffror kan man i god tid leta upp en lämplig revisor. På nätet kan man hitta värdefull information och tips när det kommer till att starta företag. Det svenska skatteverket har läsvärt material för den som vill lära sig mer om grunderna med att starta företag.

Registrering på Bolagsverket

Oavsett vilken företagsform man väljer så måste företaget registreras hos det svenska Bolagsverket för att man ska få rätt att starta upp verksamheten. Man kan välja att endast registrera företaget, men säljer man en särskild produkt eller vill värna om sitt varumärke bör man även skydda detta via en särskild registrering. De allmänna kraven för att starta ett nytt företag skiljer sig mellan de olika företagsformerna. Ett stort plus med Bolagsverket är att deras e-tjänst är tillgänglig för det mest vanliga tjänsterna.

I samband med att en anmälan om nystartat företag skickas in ska även Bolagsverkets registreringsavgift betalas. Beloppet bestäms beroende på vilken företagsform det handlar om. Skulle ett ärende inte godkännas eller eventuellt avskrivas är den betalade avgiften förbrukad, man kan alltså inte får pengarna tillbaka. Skulle man välja att återkalla registreringsärendet för sent (d.v.s. efter att handläggningen är igång) betalas inte heller avgiften tillbaka.

Som statistiskt underlag till SCB (statistiska centralbyrån) används så kallade SNI-koder vid registreringen. En SNI-kod innehåller ett antal siffror som står för vilket typ av verksamheten som ska bedrivas. SCB:s företagsregister är offentligt och det är möjligt för vem som helst att ta del av information därifrån.

Skatteverket

Alla företagsformer måste enligt svensk lag anmälas till skatteverket via en särskild blankett som heter SKV 4620. Den som har e-legitimation kan göra detta direkt via e-tjänsten som finns på skatteverkets hemsida. Det är i samband med registreringsanmälan till skatteverket som man ansöker om F-skatt. För att skatteverket i sin tur ska godkänna F-skatt måste man ha lämnat in en inkomstdeklaration och redovisat skatter och avgifter som ska vara betalda. Den som blivit godkänd för F-skatt betalar sin egen preliminärskatt och även sociala avgifter.

Skatteverket anordnar nyföretagarträffar runt om i landet där man kan få användbar information om det mesta som rör företagande, bland annat F-skatt och moms.