Starta eget böcker

Den senaste upplagan av Rivstart är en av de absolut mest lästa böckerna om att starta eget företag och är ett måste för den som vill lära sig företagandets grunder på ett praktiskt sätt. Klassikern, som är skriven av Stefan Ekberg, kom ut första gången 2001 och har sedan dess toppat många listor över uppskattade böcker av detta slag. Bokens kanske främsta egenskap är sättet Ekberg lyckas avdramatisera hela processen med att starta ett företag. Han förmedlar tips och råd på ett konkret, motiverande och personligt sätt utan att komplicera saker och ting. Framför allt får läsaren en grundläggande genomgång av hur man på bästa sätt hittar en marknad till sin verksamhet och hur man ska göra för att tjäna pengar så fort som möjligt.

Stefan Ekberg har andra betydande böcker inom företagande, framför allt inom nystartande. Affärsidéer för dig som vill jobba hemifrån 2016 är en optimal bok i tiden då många vill leva i en flexibel vardag med den bärbara datorn som arbetsplats. Boken tar upp 136 helt nya idéer till företagande som går att bedriva hemifrån, samtliga förslag är anpassade för den tid och det samhälle vi lever i. Själva syftet med Ekbergs jobba-hemifrån-bok är att inspirera entreprenörer som i sin tur kan utveckla och skräddarsy ett eget, unikt företag.

Den som funderat på att starta upp ett eget företag känner säkert igen sig i det faktum att den största motivationen är friheten med att vara sin egen chef och inte jobba för någon annan. En konkret affärsidé kommer oftast senare, när man kommit lite längre i tankarna. Just därför kan det vara bra att läsa givande böcker som till exempel Björn Lundéns och Ulf Bokelund Svenssons bok Starta & driva företag som beskriver företagandet oavsett bransch och företagsform. Boken är ämnad för den som helt enkelt vill veta mer om att starta och driva en verksamhet och få en grund att stå på inför det kommande livet som företagare. Boken tar upp några av de viktigaste delarna av att vara egen företagare, såsom uppstarten med budget, affärsplan och finansiering, marknadsföring, företagsekonomi och avtals- och köprätt så som konsumentköp, näthandel och köplag. Boken används även som utbildningsunderlag på flera lärosäten. När man köper boken får man dessutom ett väldigt användbart utbildningsmaterial.

En annan läsvärd bok är Gustaf Oscarsson och Anders Anderssons Driva Företag som behandlar ämnet på ett mer nischat sätt genom formuleringen ”så lyckas du starta eget med framgång”. Boken innehåller intressanta kapitel som till exempel ett spännande test för att se om du passar som egen företagare. Författarna ger även direkta tips när det kommer till framgång, men även råd om hur man enklast undviker de lurande fällorna som kan ge ett nystartat företag de sämsta förutsättningarna för att lyckas. Boken syftar till att lära företagaren om vikten av att jobba efter uppsatta mål, vilket leder till ett mer effektivt ledande. Avslutningsvis behandlar boken kapitalbehovet för att starta upp ett företag. Det skrivs om hur man får en balanserad ekonomi, hur man sköter bankrelationer samt var man kan vända sig för att hitta bidrag och andra finansiella stöd som tryggar upp verksamheten.