När man driver ett litet företag kan det kännas som att man är nära avgrunden alldeles för ofta. Man brukar säga att det tar 3 år att gå med vinst och 2 av 3 företag har gått i konkurs inom tre år de startas. Här är några av de vanligaste fallgroparna som man som småföretagare måste se upp med.

1. Man tar för lite betalt

I början är man rädd för att ta riktigt betalt för det man säljer. Dåligt självförtroende kombinerat med tron att man behöver kundreferenser för att få bättre kunder. Det leder till att man säljer sina produkter och tjänster alldeles för billigt. Säljer man sig för billigt blir det mindre pengar över till kostnaderna.

2. Man drar på sig onödiga kostnader

När man precis registrerat ett företag kommer telefonen gå varm från telefonförsäljare. Företag som utnyttjar att nya företagare inte alltid vet vad man behöver och vad man inte behöver. Ha som regel i början att aldrig köpa något av dessa. Eller att alltid tänka 1 dag per 1000 kronor i utgift. Det gör att du undviker onödiga kostnader.

3. Man tänker inte på likviditeten

Det är en sak att gå med vinst, det är en annan sak att ha pengarna på kontot när det är dags att betala sina leverantörer. Kan man inte betala fakturor, lönen eller skatten i tid så kan ens företag begäras i konkurs. Du kan alltså ha ett företag med cashflow och bokförda vinster men samtidigt gå under eftersom du inte haft koll på likviditeten.
 
Fakturera så fort som möjligt och jaga förfallna fakturor direkt.

4. Man anställer för fort och för dåligt

Att anställa någon i Sverige är ett stort ansvarstagande. Om den förste anställde inte är bra för företaget är det lätt att man går omkull. Se till att vara försiktig och var noga med att alltid utnyttja maximal prövotid. Om du inte är helt hundra procent säker på den anställde innan prövotiden gått ut, så avsluta provanställningen.
 
Nu har du fyra punkter du kan undvika. Var försiktig, noggrann och lycka till med ditt företag!